Se spune că îți formezi caracterul încă din copilărie. În ceea ce mă privește, sunt în continuare ghidată de instincte pe care le aveam și atunci, dar am învățat să gestionez anumite impulsuri și mi-am îmbogățit personalitatea și cu alte calități pe care le-am dobândit odată cu anii.
Ce e în interiorul nostru e ce se reflectă și în afara lui. Astfel că, dacă ești o fire pozitivă, vei emana asta prin zâmbet, încredere, privire, dar și prin hainele alese. Vestimentația spune ceva despre noi, chiar dacă e un trening, chiar dacă e o rochie de ocazie. În funcție de ce și cum alegem spune că punem accent pe calitate, că avem simț estetic, sau că suntem mai degrabă superficiali. Când hainele nu spun nimic pentru noi, când nu sunt importante pentru noi, ele tot vorbesc, iar de cele mai multe ori, pentru ceilalți, spun că ești haotic, un om dezorganizat, care nu reușește să se pună în valoare. De aceea, e important să-ți definești stilul, să-ți dai seama că la fel ca vorbele pe care le folosești, și hainele sunt un instrument de a te prezenta, pot fi cartea ta de vizită.
Nu am cum să nu-mi amintesc vorba pe care o folosea mereu o profesoară în liceu: ”Haina îl face pe om”. Am urât această expresie pentru că atunci nu o înțelegeam pe deplin. Deși încă din copilărie mi-am exprimat puternic dorințele în ceea ce privește hainele – adidașii cu luminițe erau pasiunea mea, apoi sclipiciul și obiectele vestimentare cu personaje din desenele animate (încă îmi plac cele cu desene, dar am învățat în ce contexte să le folosesc) – liceul a fost perioada în care m-am descoperit, în care am trecut prin cele mai multe schimbări vestimentare. Cred că în viața mea va mai fi o schimbare importantă în ceea ce privește stilul vestimentar atunci când voi deveni mamă, deocamdată e doar ce simt, bazat și pe faptul că probabil corpul meu se va schimba, la fel și prioritățile, dar și timpul, iar toate acestea ne definesc viața de zi cu zi, deci implicit alegerile atunci când ieșim în oraș.
Dacă e ceva ce am învățat despre mine e că hainele mele se maturizează odată cu mine. Dacă în copilărie idolii de pe bluză și hanorac erau cei mai importanți, în liceu îmi doream o vestimentație la care să nu se uite ciudat profesorii, să nu fie incomodă, dar în același timp să atrag privirile, căci orice am pretinde, vârsta adolescenței e cea în care vrei să fii văzut, în care anturajul și validarea celorlați contează.
Începutul liceului a fost marcat mai ales de haine colorate, cu floricele, acompaniate de un zâmbet larg și multe poante căci mereu eram înconjurată de prieteni. A fost perioada în care cumpăram mai ales cantitativ, decât calitativ, schimbam des hainele, de altfel, reușeam și să le stric destul de repede. Ba le mânjeam de pix, ba le agățam nici eu nu mai știu cum, dar cel mai des le donam pentru că mă săturam de ele. Aș numi stilul pe care l-am adoptat în anii 2010-2014 casual, dar el era mai degrabă o struțo-cămilă colorată, o recunoșteam și atunci, de ce nu aș face-o acum?
Când eram prin clasa a X-a a fost o etapă în care majoritatea, inspirați de trupa Tokyo Hotel ne consideram emo, așa că am trecut la extrema în care hainele erau cât mai închise la culoare, dar am renunțat destul de repede la această fază căci mi se părea că sunt prea slabă, iar cu insecuritățile unei fete nu se pune nicio modă!
Blugii rupți și geaca de denim mi-au marcat clasa a XII-a, la fel ca tot felul de rochii care mai de care mai elegante căci începuse de mult perioada majoratelor.
Finalul liceului a adus și niște conștentizări. Cum ar fi că e mai important să renunți la hainele ieftine comandate haotic și mai degrabă să investești în calitate. Apropo de asta, găsești peste 300 de branduri internaționale de top în oferta Answear.ro, de la mărci cunoscute și foarte populare, mărci sport, mărci de jeans, precum și mărci medium-high. Nu e doar un magazin online, ci ANSWEAR.ro este dressingul din care alegi produse 100% originale pe care le probezi acasă şi din care păstrezi doar ceea ce ţi se potriveşte. Te poți înscrie în Answear Club și primești înapoi 10% din valoarea produselor sub formă de puncte.
Tot în clasa a XII-a am învățat că există câteva elemente care nu trebuie să lipsească din ținuta unui femei, cum ar fi o rochie neagră care te salvează din orice situație, fie că vorbim de un eveniment de seară sau o petrecere de zi sofisticată. E simbolul feminității și e bine să fie în dulap. Într-o pereche de jeanși de calitate, care îți vin bine, e iarăși de investit căci blugii nu se vor demoda niciodată, cel puțin nu în viitorul pe care îl voi prinde eu.
În ceea ce privește încălțămintea de damă am realizat că o pereche de pantofi negri cu toc merită să fie de calitate pentru a nu îți deforma piciorul și pentru a fi confortabili, mai ales că se potrivesc atât în ținutele elegante, cât și în ținutele office sau casual.
În facultate, făcând teatru cu specializare păpuși-marionete, am purtat foarte mult ținute sport pentru a mă putea mișca lejer orice aș fi avut de făcut, dar și haine negre pentru că scopul e ca păpușa să iasă în evidență, nu tu. A fost perioada în care adidașii au devenit importanți pentru mine căci o talpă confortabilă face diferența între picioare frumoase sau umflate.
În timpul liber am început să compensez și să-mi creez stilul care mă definește și astăzi. Acesta este stilul boho-chic pe care eu nu-l văd doar ca pe un stil vestimentar, ci o atitudine care spune despre o persoană că e relaxată, neconvențională, romantică și feminină. În general, culorile sunt inspirate din natură, iar ținuta este una casual, combinată cu elemente hippie și vintage, oferind libertate de mișcare.
O colecție de care eu mă bucur foarte mult este Urban Tribe căci mă regăsesc în stilul eclectic al boemiei urbane. Elementele sunt feminite și totodată moderne:
Scriam la începutul articolului că stilul vestimentar e un fel de carte de vizită. Cum ar fi cartea mea de vizită? Probabil, bazându-mă pe faptul că am descoperit că stilul care mă face să mă simt îndrăzneață și liberă este boho-chic, cam așa:
Alte ținute care îmi reprezintă stilul ar fi:
Accesoriile sunt esențiale în acest stil. Curelele late și gentile sunt de nelipsit:
E normal ca stilul vestimentar să se schimbe și e la fel de normal să vrem să ne cunoaștem pe noi înșine și să ne lăsăm reprezentați de hainele noaste. Fiecare are un stil cu care rezonează, că e cel sport cu piesele vestimentare cu croi lejer, cel casual cu articole de tip urban, elegant, boho-chic sau chiar cel baroc prin care vrei să exprimi opulență, e bine să nu te limitezi, să fii deschis la schimbare și să alternezi stilurile în funcție de ocaziile și evenimentele la care participi.
Articol redactat pentru SuperBlog 2019
[…] Evoluția stilului meu vestimentar […]