Home Recomandări Decorează dovleacul de Halloween fără a-l sculpta

Decorează dovleacul de Halloween fără a-l sculpta

15

Pe 31 octombrie e sărbătoarea Halloween. Tot mai des, și-n România alegem să ne decorăm casa cu fantome, tărtăcuțe, dovleci și pânze de paianjeni false.

În copilăria mea nu se organiza nimic de Halloween, deși știam că „în alte tări” se merge din casă în casă după bomboane, toată lumea se costumează și sculptează specificul dovleac, numit și Lanterna lui Jack. Cât mi-aș fi dorit să scupltez și eu un dovleac! Dar era considerată o activitate periculoasă, iar sărbătoarea nu era luată în serios pentru a face o seară în familie de sculplat.

Poate tu ai chef de o activitate interesantă împreună cu copilul de Halloween. Sculptatul este într-adevăr dificil pentru copil și poate crea destul de mult dezastru, semințe împrăștiate peste tot. Dacă totuși vrei să implici decoratul dovleacul în activitățile voastre îți prezit câteva idei extrem de simple, dar de efect!

1. Pictează-l!

Cea mai simplă și la îndemână metodă este aceea de a picta dovleacul! Îți recomand să folosești acrilice. Acestea sunt potrivite pentru diverse tipuri de suprafețe și culorile rezistă. Dacă vrei să schimbi culoarea dovleacului complet poți opta pentru un spray colorat pentru a fi rapid. Dacă nu, ia o pensulă mare și înarmează-te cu răbdare!

Sursa: thehousethatlarsbuilt.com

Nu trebuie să fie totul la fel de ordonat ca-n poza de mai sus. Poți vopsi dovleacul într-o culoare. Lași dovleacul să se usuce complet, apoi cu o pensulă să alegi o altă nuanță pe care o adaugi în diferite zone, ca niște pete. Pensula se poate înmuia în apă și trece peste unele dintre aceste zone. Așa se va crea un efect atipic, ca și când e pictat. În anumite zone va fi colorat intens, în altele culoarea va fi ștearsă. Un efect de acest gen:

Sursă: papernstitchblog.com

Aici poți găsi tutorialul.

O idee chiar mai simplă, potrivită chiar dacă nu ai acrilice ar fi să folosești sclipici. Poți lipi sclipiciul, poți folosi lipici care are deja sclipici sau să folosești acuarele normale, tempera, peste care adaugi sclipici. Foarte simplu e să adaugi acuarelele unde are codița dovleacul, iar ele vor curge creând o astfel de formă:

Sursă: agirlnamedpj.com/

Un model simplu, dar de efect este acesta:

Pas cu pas poți vedea aici cum se realizează. Pe scurt, vopsești dovleacul în nuanța dorită, lași să se usuce, desenezi în creion formele pe care ți se dorești, le dai cu aracet și lipești sclipici negru sau în orice altă nuanță.

Un sfat: dacă îți implici copilul în această activitate, amenajează locul în care pictați cu ziare, poate și folie pentru a fi sigur că parchetul rămâne în culoarea inițială.

2. Lipește pe dovleac ce ai la îndemână!

Dacă ai confetti rămase de la vreo petrecere poate e cazul să nu le arunci, ci să le folosești pentru a crea un dovleac multicolor:

Sursa: cloudydaygray.com

Poți să creezi aceste cercuri colorate și cu un perforator și hârtie în diverse nuanțe.

Poți decupa hârtie de cadou primită sau din cărți de colorat diverse forme. Pentru un decupaj fin e recomandată o forfecuță mică, din aceea de unghii. Acest model e potrivit copiilor mai mari. Se pune cu un burete sau o pensulă aracet pe dovleac, în strat subțire, se lipește forma decupată și se nivelează pentru a nu rămâne bule de aer. După ce s-a uscat, pentru un efect uau se poate da cu lac.

Sursă: goldstandardworkshop.com

Ți-a trecut vreodată prin minte această idee? E pur și simplu haioasă și am impresia că-mi face cu ochiul sau ochii, mai degrabă.

Sursă: Find It, Make It, Love It

Poți lipi chiar și flori uscate sau petale:

Sursă: aliceandlois.com

Dacă reușești să faci rost de câteva petale de la o florărie le poți lipi extrem de ușor cu aracet. Apoi, poți da cu un strat subțire de aracet sau lac și pe deasupra petalelor pentru a fi sigur că nu se desprind.

Dacă ai diverse plante uscate decorative (flori de pampas, de bumbac, lagurus, talaris etc.) le poți pune în orice formă îți dorești pe dovleac folosind un pistol cu silicon.

Sursă: thehousethatlarsbuilt.com

3. Creează animăluțe și fețe!

Aici putem folosi o combinație între pictat și lipit. Un pistol cu silicon ar fi foarte util!

Sursă: simpleasthatblog.com

Pentru modelele de mai sus se pictează dovleacul (pentru vulpe e posibil să nu mai simți nevoia), apoi din fetru sau carton gros se decupează formele dorite (ochii, coada, urechile) și se lipesc cu silicon. Mai multe detalii aici!

Cu același principiu în minte poți crea un unicorn lipind un coif de hârtie colorat sau tăvălit prin aracet și sclipici și fire de bumbac. La final desenezi cu un marker gura și ochii:

Sursa: inesacross.com

Dacă nu vrei să pictezi. Să știi că și din hârtie poți face diverse forme, iar rezultatele să fie extrem de interesante.

Tutorialele și tamplete-urile pentru aceste forme le găsești pe A Small Snippet.

Ai niște ochelari, papion, vreo pălărie sau șapcă pe care nu le mai folosești? Lipște-le cu pistolul de silicon pe un dovleac și rezultatul va fi surprinzător.

Sursă: prettyprovidence.com

4. Folosește ață și sfoară!

Poți folosi sisal pentru a crea aceste spirale pe dovleac:

Sursa: lowes.com

Tai sfoara în dimensiuni diferite, apoi folosești pistolul de lipit pentru a crea spiralele. Începe cu spiralele mari și completează cu cele mici!

Dacă ai câteva ținte (bolturi, cuie) le poți înfige în dovleac, să agăți ață formând o pânză de păianjen falsă.

Sursa: Find It, Make It, Love It 

Simplu, dar colorat:

Sursa: .goodhousekeeping.com

Lipește primul capăt de ață cu silicon, după care înfășoar-o în jurul dovleacului, lipind și celălalt capăt al aței. Nu-ți rămâne decât să alegi culorile preferate și să repeți procedeul cât de des vrei sau cât îți permite dovleacul.

5. Alege atipic!

Un dovleac mumie? Sigur că se poate! Cu o fașă tifon îți faci de cap pentru a crea capul mumiei. O lipești, apoi atașezi ochi de plastic sau îi poți desena cu un marker ori direct pe dovleac, ori pe o coală de hârtie groasă pe care ulterior o lipești.

Sursă: homedit.com

Un dovleac de sezon care să ne reamintească tuturor să fim responsabili ar putea fi cel cu mască!

Sursă: designimprovised.com/

Prinde masca cu două pioneze, într-un capăt și în altul. Crează fața dovleacului cum îți dorești: cu diverse forme din material textil lipite cu silicon, stickere, ochi din plastic etc. Poți și doar să-l desenezi cu marker sau să-l pictezi. Cheia e să nu uiți masca! Iată și tutorialul!

Ce ai spune ca dovleacul tău, pus în fața casei, să se vadă toată noaptea de Halloween? Pentru asta ai avea nevoie de vopsea flourescenta. Desenezi formele pe care ți le dorești în creion, apoi pictezi cu vopseaua specială, iar rezultatul ar trebui să fie unul luminos.

Sursă: colormadehappy.com

Indiferent de ce faci cu dovleacul, chiar și plăcintă, important e să o faci cu drag. Distrează-te și dă frâu liber imaginației!

15 COMMENTS

  1. Interesante idei, anul acesta a fost primul an când i-am luat fetiței mele un dovleac, când am ajuns acasă l-am sculptat și acum sta cuminte afara pe pervaz. Anul viitor voi pune în aplicare una din ideile astea

  2. Ce modele drăguțe! Chiar urma de mâine sa fac decorațiunile de Halloween cu piticul meu… Și îmi surâde mai mult ideea de a picta, decât aceea de a ciopli..

  3. Si pe mine ma atrage ideea decorarii pentru ca in momentul in care il sculptezi se strica destul de repede daca este tinut in casa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here