Home Recomandări Drumul spre trofeu

Drumul spre trofeu

4

Am promis de multe ori că voi da sfaturi despre cum să câștigi competiția SuperBlog. Uite, că între timp, n-am mai apucat. În plus, sunt convinsă că nu tot ce funcționează pentru mine va fi cheia succesului pentru altcineva. Totuși, câteva sfaturi sunt general valabile. Am vorbit despre asta și în podcastul SuperBlog:

Iubesc comunicarea în general, verbală sau scrisă, dar recunosc că atunci când Claudia m-a invitat, deși am acceptat cu mare drag, eram destul de obosită, după nopți pierdute cu diverse proiecte. Așa că am reușit să omit câte ceva, destul de multe chiar.

Ce aș mai adăuga?

Răspunsul meu la veșnica întrebare: „Ce vor sponsorii?”

Cred că la această întrebare majoritatea câstigătorilor îți vom da raspunsuri destul de asemanatoare cu mici diferente. Ce știu sigur e că un articol câștigător trebuie să aibă „acel ceva”. Pe care eu l-am descoperit doar lucrand. 

Care ar fi „acele câteva ceva-uri” de care trebuie să ții cont pentru a fi câștigător?

1. Să-ți pese.

Nu e suficient să-ți placă. Sigur, poți participa la probe doar din plăcere și să nu ții cont de brief, dar atunci nu poți avea pretenția de a te afla pe podium. Uneori e suficient să faci ceva care te face să te simți viu, dar alteori ce-ți dă această senzație e tocmai cursa pentru trofeu și competivitatea. Să-ți pese de articole, să le scrii fiind implicat și pornind de la cine ești tu, să respecți condițiile tehnice îți vor garanta note mari.

Grijă mare la umor

Umorul e extraordinar, dar spre deosebire de emoție (care se poate duce și ea în patetic) în anumite contexte, umorul ajunge ușor penibil dacă e exagerat.

Intuiția

Să anticipezi ce vrea juriul. Cum faci asta? Citind cu atenție cerințele. Uneori ajută dacă analizezi ce a apreciat același juriu în anii trecuți (dacă au fost prezenți). De exemplu, pentru mine, pentru a câștiga proba sponsorilor de la Vindem-Ieftin, așa cum am spus și-n podcast, a fost tare greu. Simțeam că articolele mele nu le atrag atenția juraților, nu se diferențiază. Îmi lipsea ceva, am descoperit că era joaca și visarea. Eu cream articole studiate și concise, iar acestora ar fi fost suficient să le adaug puțin suflu creativ pentru a fi printre cele mai bine punctate. Am avut nevoie să studiez ce au apreciat în anii trecuți, așa am constatat ce-mi lipsea pentru acest sponsor, deși știam deja că scriu bine. Câștigasem multe alte probe, la alți sponsori.

Documentarea

În primul rând din sursele lor (o greșeală a primei mele ediții a fost faptul că nu mi făceam documentarea din sursele cerute, ci căutăm eu pe alte site-uri). De fapt, de la brief trebuie să pleci și să cauți să fii creativ pe subiect. Apoi, poți să apelezi la cărți sau alte site-uri în care ai încredere, dar eu cred cu tărie că articolul câștigător se știe dinainte de a fi scris, se află în brief și în linkurile de documentare din probă. Totul este ca acele informații să fie supuse primului punct din articol: „să-ți pese”.

Citește articolele cu sfaturi ale celor care au câștigat

Acesta e un sfat extrem de valoros. Pe mine m-a ajutat enorm încă de la prima ediție. Câștigătorii nu mai au nimic de pierdut, îți vor împărtăși secretele fără niciun fel de strângere de inimă, ba, din contră, o vor face din toată inima. De exemplu, un sfat care mi-a fost util pe care l-am aflat atât de la Mădălina, cât și de la Alina, a fost faptul că articolul trebuie să iasă cumva în evidență. Sunt în jur de 100 de participanți la o probă, pune-ți întrebarea când ai terminat articolul: „de ce l-ar ține minte pe al meu?”

Poate pentru că ai o organizare foarte bună a acestuia, extrem de detaliat și bine documentat. Poate ai emoție. Poate elementele vizuale sunt cele care cresc articolul cu câteva puncte față de un altul, iar tu vei fi câștigătorul. E important să combini conținutul bun cu vizualul spectaculos. Să ai emoție și fraze care au capacitatea de a rămâne în mintea cititorului.

Folosește contestațiile cu cap

Contestația pentru mine nu a fost o prietenă . N-aș ști să dau sfaturi despre cum să faci contestații. Dar ce știu sigur este că e bine să îți argumentezi punctul de vedere. Să fii respectos, dar și încrezător în faptul că articolul tău merita o altă notă. Poate chiar să ai în minte cât merita.

Uneori o contestație poate fi la fel de solicitantă ca scrierea articolului în sine, plus că vine de obicei cu un consum emoțional. Încearcă să nu te lași afectat prea tare chiar dacă jurul nu-ți argumentează pe măsura efortului tău. În general, oamenii n-au intenții rele.

În loc de final

Nu te compară cu alții! Să știi că secretele unui articol de succes sunt cele standard în viață : puțin curaj, dar și cumpăt ,atenție la detalii, un strop de visare, și mai ales seriozitate.

4 COMMENTS

  1. Foarte buna analiza ta, Catalina! Sa stii ca eu chiar am simtit, in toate articolele tale, ca ti-a pasat. Ca n-a fost doar un concurs, ci o competitie cu tine insati. De fiecare data.
    Cred ca si pentru mine “a-ti pasa” e secretul numarul 1.

    • Mă bucur mult că am apucat să participăm la o ediție comună. Sfaturile tale mi-au fost de ajutor și ești în continuare o sursă de inspirație!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here