Mai e atât de puțin până când ”Moșul” ajunge pe sub brăduți și fură fursecurile. Pardon, pune darurile. Cu furatul era simplu, marea provocare e la adus darurile căci brusc mall-urile se aglomerează, buzunarele se golesc și consumul de plastic sau ambalaje imposibil de reciclat se mărește.
De cele mai multe ori, hârtia de ambalat cadourile nu e chiar hârtie, ci o combinație de materiale ce nu se pot recila.
Crăciunul e un simbol. Pentru mine reprezintă bunătate, uniunea familiei, timpul petrecut cu cei dragi, mesele împreună, colindele și celebrarea vieții, dar s-a transformat și într-o fugă, uneori superficială, după mâncare prea multă, cadouri inutile sau decorațiuni care se aruncă de la un an la altul. În acest articol nu mi-am propus totuși să scriu despre cum ne păstrăm cumpătul în această perioadă, ci despre cum putem să fim spectaculoși cu mai puțin.
Mă voi axa pe cum putem să împachetăm cadourile pentru cei dragi fără să cumpărăm pungă sau hârtie specială, imposibil de reciclat. Voi face și o destăinuire, voi împărtăși un secret… nu știu ce veți crede despre mine, dar, eu zic că am multe motive pentru care procedez cum procedez. Vi-l destănui la finalul articolului, acum hai să vă spun ce idei mi se par mie inedite pentru a împacheta într-un mod sustenabil cadourile de Crăciun.
1.Tehnica Furoshiki
E o tehnică tradițională japoneză în care folosești material textil pentru ambalarea cadourilor. Poți chiar ”să îmbraci” și sticlele. Cadoul e și ușor de transportat așa:
Uite și mai multe modalități în care poți să o folosești:
Nu trebuie neapărat să alegi varianta clasică care poate ți se pare fancy și complicată, dar poți să alegi orice fel de material textil și să fii oricât de creativ simți atunci când ambalezi cadoul. Poate vrei să faci un fel de coșuleț sau poți chiar să folosești un tricou pe post de ambalaj, îți recomand următorul tutorial.
2. Desenele copiiilor
Cum tot hârtia rămâne varianta preferată pentru a ambala un cadou, ne putem folosi de ce avem în jurul nostru.
Unde sunt copii, sunt și desene, unele mai reușite, altele pe care nu intenționezi să le păstrezi, dar sunt colorate și făcute cu drag, așa că le poți folosi pentru a ajuta mediu. În plus, spre deosebire de ambalajele clasice de cadouri, hârtia desenată se poate recicla.
Poți folosi și pagini din cărți de colorat ”uitate” în vreun dulap sau chiar din desenele tale. Știm cu toții cât de ”la modă” sunt cărțile de colorat pentru adulți. Ai șansa de a face cadoul și personal folosind unul dintre desenele tale.
3. Ziare și reviste
Nu prea cumpăr ziare, dar, câteodată, îmi mai alunecă mâna pe câte o revistă.
Dacă tu ai o cutie plină cu ziare, te poți folosi de ele pentru a crea ambalaje spectaculoase. Hârtia de ziar e ușor de manevrat și reciclabilă. Cea de revistă, dacă e lucioasă nu se poate recicla, dar decât să o arunci mai bine o refolosești.
4. Frunze și elemente din natură
O metodă inedită, pe care nu am folosit-o și nici nu cred că o voi face, dar care îmi place enorm este ideea de a ne folosi de natură. Frunzele proaspete sunt flexibile. E suficient să fie fie prinse cu sfoară.
Chiar dacă nu optezi să le folosești ca ambalaj, le poți folosi în locul decorațiunilor de pe ambalaj, în locul fundiței sau a panglicii. Poți să te folosești de conul de brad, de frunzele de pin, cedru etc.
5. Ambalaj de la chipsuri
Nu e cea mai eco metodă, dar e extrem de ieftină și inventivă. Întorci o pungă de chipsuri, o speli foarte bine și o folosești pentru a ambala un cadou, nu foarte voluminos.
Deși ambalajul de la chipsuri nu e un material reciclabil și nici conținutul nu e tocmai sănătos, cu toții mâncăm din când în când și aruncăm punga imediat. Merită să-i dăm o nouă întrebuințare.
Ți-am promis o destăinuire, un secret. Iată-l:
Sărbători fericite!
Sursele fotografiilor: www.sharingdepot.ca, www.flickr.com, www.buzzfeed.com